Over de Mouthoeve

Historie

De oude hoeve ‘De Mouthoef’ was een langgevelboerderij. In september 1944 werd het fraaie pand door geallieerde vliegtuigen in brand geschoten omdat er Duitse tanks stonden opgesteld onder de lindebomen die voor de boerderij stonden. Tot 1951 moesten de onfortuinlijke bewoners het doen met een noodwoning. In 1951 werd een nieuwe boerderij gebouwd, de huidige Mouthoeve.

De naam Mouthoeve is aangebracht op de linker zijgevel, en verwijst naar de voormalige graanpletterij op die locatie. De boerderij, en nu ook het grondig vernieuwde complex, staat aan de kruising Erpseweg en Schutboom. Die laatst genoemde naam verwijst naar een plaats, waar een toegangsweg kon worden afgesloten om het vee binnen een bepaald gebied te houden.

Historie

De Mouthoeve en zijn verbouwing

In de zomer van 2015 werd met de Gemeente Boekel een overeenkomst bereikt om de oude boerderij en zijn bijgebouwen aan de Erpseweg om te vormen naar trekpleister voor zowel winkelend, cultureel, als uitgaand publiek. Er werden diversen ruimtes gerealiseerd voor verhuur, denk hierbij aan schoonheid, winkels, kantoren, ateliers, ambacht en ook een brasserie met zaal en terras.

De plannen werden gemaakt en het zoeken naar authentieke gebruikte bouwmaterialen kon beginnen. We kwamen hierbij terecht bij sloperijen en internet werd afgestruind. Het begon allemaal met schetsen maken en plaatjes verzamelen om een oud winkelstraatje te kunnen realiseren. Kwaliteit stond hierbij wel voorop, maar wat ook zeer belangrijk was om de karakteristieke uitstraling te behouden.

Diverse uitdagingen

In september 2015 werden de asbestdaken verwijderd en de overtollige ruimtes gesloopt, zo zijn we in de koeienstal tot een diepte van 1,5 meter moeten gaan om de mestputten te verwijderen. Na de sloop van ongeveer een maand was de basis klaar om weer met de wederopbouw te beginnen. Er is met veel plezier en passie aan gewerkt om er iets moois van te maken. In een periode van 16 maanden werden er lange dagen gemaakt om uiteindelijk in januari 2017 het pand te kunnen openen.

Dit was een mooie maar ook pittige periode. Bij het slopen liepen we nog tegen veel verassingen aan. Aan de oud eigenaar heb ik nog gevraagd hoeveel boerderijen hij daar wel niet gehad heeft, we kwamen namelijk overal in de grond puin tegen. Onder de brasserie werd zelfs nog een oude toogkelder gevonden waar zelfs ook hij niet van af wist dat die daar zat. Ook bij het leegscheppen van een mestput kwamen we erachter dat deze aan de zijkant nog veel dieper was, dus snel moest er nog een loonwerker met mestton geregeld worden om deze leeg te zuigen.

Het resultaat

Van de oude boerderij werd de woning behouden. Die verkeert vrijwel nog in gelijke staat, de rest werd verbouwd tot brasserie met zaal. De schuur werd omgevormd naar een winkel waar nu een brocante gevestigd is. De veldschuur was niets meer dan 3 muren met een dak erop, in deze ruimte bevinden zich nu kantoorruimtes en een kunstatelier. Bij de koeiestal bleef er tijdens de bouw niet meer over dan de spanten constructie met wat zijmuren Daarbinnen in werd tot wel meer dan 1,5 meter uitgegraven om vervolgens weer met de opbouw te kunnen beginnen. Hierbinnen zijn nu 12 verschillende winkeltjes en praktijkruimtes gevestigd.

We mogen wel zeggen dat we zelf ook trots zijn op het geen wat er nu staat, een locatie die meer en  meer bekendheid heeft en mensen uit een steeds grotere regio aantrekt. Gezellig en met ruime parkeermogelijkheid.

Over de projectontwikkelaar

Het was de Boekelse ondernemer, boom- en hagenkweker Peter Bongers, die de mogelijkheden van de voormalige boerderij voor zich zag. Zijn droom: maak van die oude monumentale boerenhoeve een bruisend centrum waar ondernemers, ambachtslieden, winkeliers en kunstenaars enerzijds, en dagjesmensen, fietspassanten en rustzoekers anderzijds een heerlijke stek vinden… Zoiets zou voor Boekel van grote waarde kunnen zijn.

Peter Bongers heeft stad en land afgezocht naar mooie oude bouwmaterialen, zocht contact met bouwlui die het echte ambacht nog in de vingers hebben, zocht inspiratie in binnen- en buitenland.

Sinds januari 2017, slechts twee jaar na aankoop, is het werkelijkheid: De Mouthoeve is een unieke plek waar je volop kunt ondernemen en beleven.

Over de projectontwikkelaar